2023 | Köztér, Győr

Public-art installáció 202; betontáblák, vegyes technika, változó méret

A témához kapcsolódó bejegyzés itt olvasható.

Egy szobor létrejöttének egyik alapvetően szükséges feltétele, hogy legyen számára elég hely. Ez a tény - a térbeli adottságok milyensége - nagyban behatárolja a köztérre kihelyezhető művek mennyiségét és méretét. „Köztér” című munkám kapcsán szűkebb környezetem és lakóhelyem, Győr adottságait kutatom ebből a szempontból.
A betontáblák tömör felirata bár nyelvtanilag kijelentő mondat, a feltételes módú állítmány miatt mégis párbeszédre ösztönöz. A néző a tér adottságaihoz mérten eldöntheti, helytáll-e a kijelentés az adott viszonyok között. Elfér-e vagy sem a feltételezett tárgy, ha igen, akkor nagyméretű vagy esetleg csak egy kisebb, mely körülményre, ti. a szobor nagyságára, a beton-objektek mérete utal.
Munkám folyamatosan alakul, egyfajta interaktív public-art installációnak tekinthető. A konkrét tárgyak mellett a fotódokumentáció, és a témáról szóló diskurzus is a mű része. A már meglévő plasztikák mellé még újabbakat is tervezek, a lokális témát akár országos horizontra vetítve is el tudnám képzelni. Mivel a tapasztalat az, hogy a legtöbb honfitársunknak határozott véleménye van a művészetről, úgy vélem, erre lenne igény.
Nem mellékes szempont a mű hatása. Amennyiben a döntéshozók az állítás megkérdőjelezése helyett egy újabb szobor mellett döntenek, úgy felmerül a művészet jövőformáló képességének kérdése. Ez esetben, a felelősségemet teljes mértékben átérezve, párbeszédet kezdeményeznék a helyi közösséggel arról, hogy mi férne el még Győrben, és mire volna a legnagyobb szükség. Gondolok itt játszótérre, parkra, biciklitárolóra, a sor tetszés szerint folytatható. A közönségdíjas kívánságoknak a mostaniakhoz hasonló táblákon adnék nyilvánosságot.

Ez is érdekelheti